Peter en bandleden over de New York Tour

senna en fan
De Junior Jazz Unlimited Bigband van de Muziekschool Amsterdam onder leiding van Peter Guidi was in oktober 2015 voor een week in New York om kennis te maken met de ‘city of jazz’, concerten te geven, workshops te volgen en inspiratie op te doen. Ze hadden er vooral ook heel veel plezier.
 Peter en enkele bandleden: 

Arabella Meyer, viool
“Op dag één van onze reis ontmoetten we Billy Mitchell aka Mr. Apollo. Een ontzettend enthousiaste, inspirerende en motiverende man van wie we een rondleiding kregen door het Apollo Theater. Ik vond het zó leuk en dacht meteen dat dit het hoogtepunt zou zijn terwijl we nog geen dag in NYC waren, maar al gauw beleefden we zoveel andere bijzondere dingen dat kiezen echt onmogelijk is, de héle reis was geweldig!”

“De New York reis was onbeschrijfelijk.
De allermooiste reis die ik ooit heb meegemaakt.
Dit had nooit zo top geworden, als we deze groep niet hadden.
We zijn zo hecht geworden. Ik wil dit nooit meer kwijt.”
Terra Lases, saxofoon

Yuri Heiligers, contrabas
“We hebben een fantastische week gehad. Ik ben zeer geïnspireerd teruggekomen, door alle jazz muziek die we hebben gehoord en gespeeld. Dankzij deze week ben ik zeker weten nog meer gemotiveerd om een betere jazz-muzikant te worden. In de Blue Note kregen we de kans om na afloop van het concert van de Dizzy Gillespie All Stars de bandleden te ontmoeten. Dat Chris en ik nog even op de bas van de basgitarist mochten spelen was wel erg leuk!”

Eva Borensztajn, saxofoon

“De eerste workshop bij het Lincoln Center was geweldig! Ik heb nog zo veel geleerd in zo’n korte tijd. De leraar was heel geduldig en speelde met de saxen het moeilijke stukje van “It don’t mean a thing” langzaam door. Supergoede ervaring.
De tweede workshop was vooral een goede peptalk en het deed me beseffen hoe een geluk wij hebben met Peter als bandleider, omdat Ron Horton dat nog extra benadrukte. Ook heeft Marc hele nuttige dingen uitgelegd over soleren.”

Senna Benaissa, baritonsax 
“De hele reis was een ervaring die ik nooit meer zal vergeten, met zo’n grote groep krijg je sowieso altijd andere indrukken dan als je New York zelf bezoekt. Ik vond het ontzettend leuk en heb super veel geleerd! Deze reis is ook echt goed geweest voor de band van de band!”
Hierboven is Senna te zien met een enthouste fan.

Wat voor mij misschien wel het mooist was,
is dat ik weet dat dit vrienden zijn voor de rest van mijn leven.
Ik hou van deze mensen stuk voor stuk, en ik merk nu al
dat we super sterk terug gekomen zijn.
Ik ben verschrikkelijk dankbaar dat ik hier aan mee heb mogen doen!”
Mette Oskamp, vocals en trombone


Leon Yegenoglu, drums

“Die avond in de Blue Note Club zijn mijn ogen open gegaan voor wat de jazz allemaal te bieden heeft. Daar zag ik enorm professionele musici (de Dizzy Gillespie All Stars) die zo heel relaxed op het podium stonden en plezier met elkaar hadden, en een publiek dat daarop weer heel enthousiast reageerde. Dat ze ook nog heel benaderbaar waren en wij later met ze konden praten was helemaal leuk.”

Lourens van der Zwaag, eerste trompet
“Het valt niet in een paar woorden te omschrijven hoe geweldig leerzaam en leuk deze onderneming voor ons is geweest!!! We hebben de beroemdste/beruchtste jazzpodia bezocht, we hebben een paar van de beste en beroemdste jazzmuzikanten ontmoet, we hebben zelfs met een paar van hen gespeeld, we hebben workshops gekregen van meesters in de jazz en improvisatiemuziek, we hebben de mooiste dingen van deze wereldstad bijna allemaal gezien en betreden, we hebben opgetreden voor een volle basisschoolaula, een jazzclub, een kerk en een overvolle Netherlands Club, er zijn mensen (ook niet-familie-of-vrienden) die uit Nederland op eigen gelegenheid naar New York zijn gekomen om ons te zien(!).
We zijn naar een concert van de beste bigband ter wereld in de beroemdste jazzclub ter wereld geweest en hebben met de artiesten kunnen praten, we hebben genoten van de beste pizza van NYC, we hebben de eerste vier nummers van ons album opgenomen in één van de beste studio’s in Brooklyn en dus één van de beste studio’s ter wereld, we hebben een echte klassieke Broadway Musical aanschouwd, the Phantom of the Opera, en we hebben ons, uit de mond tot mond en gemailde reacties van een hoop prominente jazzartiesten en toeschouwers in New York af te leiden, op de kaart gezet. De jazzwereld blijkt toch kleiner dan je denkt.
We hebben zo veel gelachen en genoten en geleerd, maar meer dan al het andere hebben we, als ik even voor ons mag spreken, zo goed gepresteerd en alles gegeven. (Ik heb een blaar op m’n lip gespeeld) Ik ben eigenlijk best trots op iedereen in de band, omdat we deze reis zo goed samengewerkt, samengespeeld en geleerd hebben. We zijn nu een veel hechtere maar ook een veel sterkere, strakkere en betere bigband.

Ik wil afsluiten met het nogmaals bedanken van iedereen die ons op welke manier dan ook heeft geholpen om deze droom werkelijkheid te maken!
Dit is een van de gebeurtenissen die mensen als ik vormt voor de rest van hun leven. Ik had dit voor geen goud willen missen!”

 

Peter Guidi, bandleider en dirigent
“We hebben zo veel mooie muziek gehoord en gespeeld in New York en zo veel nieuwe en bijzondere ervaringen gehad in een week. Voor mijzelf was het heel erg bevredigend om te zien hoeveel de bandleden hebben gedaan, gezien, genoten en geleerd in zo’n korte tijd (maar natuurlijk voelde een week in New York als een maand). Ze hebben veel geleerd over jazz muziek en ook over het samenspelen, samenleven en samenwerken als een band. De hele reis was een perfect voorbeeld van hoe belangrijk het is om samen te werken om een doel te bereiken – niet alleen voor de bandleden  maar ook voor het actie team en begeleiders. Als dirigent was het fantastisch om te merken hoe de band dagelijks groeide als een eenheid, hoe de band letterlijk iedere dag beter speelde. En ook te zien hoe zij groeiden als een team van goede vrienden. Hun positieve energie, hun plezier in het spelen en hun enthousiasme voor iedere nieuwe indruk maakte deze reis een geweldige tour. Onze New York reis was duidelijk een onvergetelijke ervaring voor de jongens en meisjes in de band en dat was natuurlijk voor mijzelf en het organisatieteam ook zo.”


Lees meer over de New York Tour

➔ De Junior Jazz Unlimited Bigband ging naar New York – Een verslag

➔ Peter en bandleden over de New York Tour

➔ Stemmen en reacties uit New York

➔ De New York Tour – Op video

➔ De New York Tour – Het programma

➔ Dank aan iedereen die de New York Tour mogelijk maakte!